Open Source Software

Open Source Software: vrij beschikbaar maar met licentie voorwaarden

Open Source Software is overal aanwezig en ingenieurs en bedrijven maken graag gebruik van Open Source Software voor hun producten en diensten. De vrije beschikbaarheid en de mogelijkheid om de software aan te passen aan specifieke eisen en toepassingen spelen daarbij een hoofdrol.

Auteursrecht bij Open Source Software

Wat daarbij echter vaak vergeten wordt, is dat Open Source Software - net als commerciële software - beheerst wordt door licentievoorwaarden, en dat gebruikers van Open Source Software zich aan deze licentievoorwaarden (auteursrechten) moeten houden. De aard van deze voorwaarden wijkt echter sterk af van de gebruikelijke voorwaarden voor commerciële software, iets wat voor gebruikers een additionele uitdaging vormt.

Naleven van de software licentie

Daarnaast is er de laatste tijd een toenemende bereidheid waar te nemen bij de houders van de IE rechten op Open Source Software om naleving van de licentievoorwaarden af te dwingen, desnoods via juridische procedures.

Het bovenstaande zorgt ervoor dat bedrijven en ingenieurs die Open Source Software voor hun producten en diensten inzetten, beschikken over deskundig advies met betrekking tot de toepasselijke licentievoorwaarden. Dit is des te belangrijker omdat een verkeerde toepassing van Open Source Software het eigen intellectueel eigendom in gevaar kan brengen.

Bedrijven en ingenieurs die met Open Source Software te maken hebben, kunnen zich tot ons wenden voor:

  • Advies met betrekking tot de toepasselijke licentie voorwaarden en hoe compliance met deze voorwaarden te garanderen zonder daarbij eigen Intellectueel Eigendom in gevaar te brengen.
  • Advies bij de keuze van een Open Source Software licentiemodel voor eigen software ontwikkeling.
  • Bijstand in juridische procedures m.b.t. Open Source licentievoorwaarden (*).

Monitoren van licentievoorwaarden en auteursrecht

Omdat Open Source Software tegenwoordig overal ingezet wordt, is het van groot belang om het gebruik en de licentievoorwaarden goed te monitoren. Wij zijn partner van, en gecertificeerd door, Black Duck Software Inc.: de toonaangevende serviceprovider voor Open Source audits en de daarbij behorende scanning en monitoring software. Als U van de diensten of producten van Black Duck Software gebruik maakt, kunt U op ons vertrouwen om de resultaten juridisch te analyseren en oplossingen te vinden voor eventuele licentieproblemen. Daarbij zetten wij zowel onze technische als onze juridische expertise in.

(*) Bijstand als advocaat (in Belgie) gepland vanaf 1ste kwartaal 2023.© 2013 - 2016 Adviesbureau Beckmann B.V., Eurode-Park 1 - 62, 6461 KB Kerkrade, Nederland
KvK / Dutch Chamber of Commerce: 53767373 | Statutaire Zetel / Registered Office: Heerlen
BTW nummer / VAT ID: NL 8510.09.323.B.01
Data Center picture © Gregory Maxwell, distributed under the GNU Free Documentation License v1.2
All other pictures © Dr. Martin Beckmann LLM

Wij gebruiken de WURFL software om een optimale weergave op mobiele apparaten te garanderen.
In overeenstemming met de licentievoorwaarden kunt u deze software hier downloaden.